Presenteras av Sponsrat innehåll
Be-Ge - Förarstol
Foto: Be-Ge

Bättre arbetsmiljö med ny stol för skogsmaskiner

Skogsindustrin har bland de tuffaste arbetsmiljöerna med långa skift, tidspress och hård konkurrens. Svenska Be-Ge har antagit utmaningen och utvecklat en ny förarstol med en unik pendelarmsteknik. Stolen kommer att lanseras på Elmia Woods 2017.

I samarbete med en finsk tillverkare av skogsmaskiner och forskningsinstitutet Skogforsk, har Be-Ge, världens äldsta tillverkare av individuellt justerbara fjädrande förarstolar, tagit fram en ny förarstol för skogs- och entreprenadmaskiner. Den nya stolen har ökad stabilitet och förhöjd livslängd vilket kommer skapa betydligt bättre arbetsförhållanden för skogsmaskiners förare och dess ägare.

Stolen med produktnamnet Be-Ge 3730F.19 kommer att introduceras steg för steg med lansering inom skogsnäringen, säger Ronny Nilsson, produktchef på Be-Ge Seating Division.

För förare och maskinägare

Den nya förarstolen är framtagen som ett resultat av en master-uppsats kring ämnet gjord av studenten Xuan Sun på KTH 2012. Ett samarbete inleddes där man genom diverse fältstudier, marknads- och förarrekommendationer, tagit fram en stol som minimerar påfrestningen på föraren. Stolen har utvecklats för att ha möjlighet till fördubblad livslängd jämfört med konventionella förarstolar.

– En bra förarstol är viktigt ur två aspekter. Dels förarnas arbetsmiljö men också för att minimera driftstopp som blir dyrt för maskinägare. Stolen ska inte vara en påverkande faktor till driftstopp, förklarar Ronny.

Be-Ge - Skogsindustrin

Nya Be-Ge 3730F.19

Förarstolen uppfyller de internationella maskindirektiven för vibration och stötdämpning. Förutom att öka stabilitet och minska glapp i produkterna har man infört en 180 millimeter fjädringsväg och ett användningsområde för personvikt mellan 55-210 kilogram.

– Vi har lyckats ta fram en stabil fjädring som klarar ett brett viktjusteringsspann, vilket rent tekniskt är svårt då tillräcklig kraft krävs för högre förarvikter samtidigt som fjädringen ska vara tillräckligt mjuk för de lätta personerna. Den ökade stabilitet har nåtts genom att använda oss av sammanbunden pendelarmsteknik vilket är lite ovanligt, men en stor anledning till att vi kan uppnå de här stora förbättringarna, säger Ronny.

Be-Ge visar upp den nya förarstolen på mässan Elmia Woods under juni månad i monter 837. På be-ge.com finns mer information om Be-Ge 3730F.19 samt om företagets övriga produkter för gruv-, entreprenad- och skogsindustrin.