Presenteras av Sponsrat innehåll
5watts - Arbetsljus
Foto: Five Watts

Finskt LED-ljus utan blå nyanser ökar arbetshälsan

Det har länge funnits ett behov av bättre arbetsljus under mörka tider på dygnet då konventionell LED-belysning innehållit för mycket blå nyanser som våra ögon har svårt att uppfatta. Som lösning på problemet har Five Watts utvecklat 5Watts Zaurac 4-30, en LED-belysning helt utan blå nyanser vilket gör det så likt dagsljus som möjligt.

En av grundarna till Five Watts Ab var grävmaskinschauffören Fredrik som alltid saknade bättre arbetsljus under sina nattskift. Ofta fick han göra om arbetet då det inte var slätt när han kom in på morgonen. Vad man kom fram till var att det berodde på att det fanns för mycket blåa nyanser i hans arbetsljus vilket gjorde att ögonen inte kunde arbeta stressfritt.

– I fyra år undersöktes olika LED i världen av de unga ingenjörerna vid Five Watts varefter Zaurac 4-30 utvecklades, ett arbetsljus som är så nära dagsljus som det bara kan vara, säger säljdirektör Jan Paajes vid Five Watts. Urgrundarna till bolaget var fem till antalet, härav namnet.

Från blått sken mot det naturliga

5watts - LED
Foto: 5Watts

Ett noggrannare val av LED ger verkligen stora fördelar för öga och synen. Anledningarna till detta är många, en av de viktigaste är att ett obalanserat ljus spektrum ger överdrivna kontraster och andra besvär som ögat har svårt att anpassa sig till. För att få fram det bästa tänkbara ljuset för människoögat har Five Watts samarbetat med bland annat ögonläkare, optiker samt Aalto- och Helsingfors Universitet i Finland. Man har även besökt Skogsforsk i Uddevalla.

– Ljuset lyser genom damm, dimma, regn och snö och är det första arbetsljuset gjort för att vara så behagligt och jämnt som möjligt för människan, berättar Jan.

Idag finns 5Watts Zaurac 4-30 i tre olika varianter anpassade för skogs- och gruvindustrin, det marina samt entreprenad. För myndigheter som exempelvis armén finns även IR-versioner.

En tålig produkt – 5 års garanti

5watts - Belysning
Foto: 5Watts

Förutom själva ljuset har Five Watts Ab tagit fram ett anodiserat skal i maskinerad aluminium som tål rejält med stryk. Sandvik Mining & Construction ville prova tåligheten så man beslöt att köra över 5Watts Zaurac 4-30 med en gruvmaskin om 46 ton och ljuset höll. Tack vare denna tålighet kan man ge 5 års garanti på produkterna med en beräknad livslängd på 12-15 år.

– Idag säljer vi våra produkter till bland annat gränsbevakningen, gruvbolag såsom LKAB, Agnico Eagle, Sandvik Mining & Construction, samt till Delete och XO Boats. Vi har haft en stark tillväxt och nu söker vi även importör i Sverige, avslutar Jan.

Five Watts Ab kommer att visa upp sina produkter vid Elmia Woods i juni. På avdelning 852 kommer det stå en container helt mörk, inredd med skog, stenar och grus så att man kan testa 5watts Zaurac 4-30 belysningen och jämföra den med konkurrenter för att se skillnaden. På 5watts.fi finns mer information om arbetsljuset 5watts Zaurac 4-30.