Presenteras av Sponsrat innehåll
Tyri - Arbetsljus
För att fordonsoperatörer ska kunna utföra sitt arbete på ett säkert och effektivt sätt behövs rätt ljus.

Så ger de skogsbranschen bättre arbetsljus

SkogMed skogsmaskiner i en ofta svårframkomlig terräng är rätt arbetsljus under dygnets mörka tider en viktig säkerhetsparameter för operatörer i skogsbranschen. TYRI är företaget som jobbar aktivt för att ge dem möjligheten till ett bättre, mer optimerat arbetsljus och därmed en högre säkerhet och kvalitet på arbetet.

Ljus är en viktig säkerhetsaspekt inom alla branscher där stora som små arbetsmaskiner är involverade. Med flerårig kunskap och innovationslösningar inom ljus vill TYRI informera skogsbranschen om att använda rätt typ av arbetsljus. Carl-Johan Cederbom är Sales Manager för OEM-försäljning inom TYRI och berättar här om bolagets mål att öka medvetenheten.

Ökad medvetenhet bland operatörer

Konstruktörerna på TYRI har över 40 års erfarenhet av arbetsbelysning och jobbar ständigt med öka medvetenheten om hur ljus fungerar och hur man ställer in sitt arbetsljus för att få en optimal belysning runt om sin skogsmaskin.

Tyri - Skogsarbetsljus
Fler får nu upp ögonen för hur viktigt rätt arbetsljus är.

Fler och fler operatörer av skogsmaskiner har fått upp ögonen för vikten av rätt och jämnt arbetsljus, menar Carl-Johan, som berättar att den ökade medvetenheten lett till att fler inser fördelarna. De operatörer som fått möjlighet att få rätt ljus installerade på sina maskiner har märkt att deras arbetsmiljö har förbättrats avsevärt. Bland fördelarna märks en högre effektivitet samt att operatörerna blir mindre trötta efter ett långt arbetspass.

– Det handlar inte alltid om att ha starkt ljus, utan att ha rätt ljus jämnt fördelat runt om sin maskin och sitt arbetsområde. Medvetenheten har växt inom hela skogsbranschen vilket är väldigt bra, säger Carl-Johan.


Förutom att LED-tekniken ger ett vitare ljus som lämpar sig bra i skogsterrängen, har fler insett att ljustekniken resulterar i att ögat blir mer avslappnat och att operatören ser bättre.

– Den största ”aha-upplevelsen” är att operatörerna känner att de får mycket mer ljus än tidigare. Det gör så klart en stor skillnad, berättar Carl-Johan.

Jämnare arbetsljus är huvudfokus

Tyri - LED-lampa
TYRIs LED-lampor är extra starka.

Carl-Johan berättar att TYRI arbetar med smarta ljuslösningar snarare än med att bara sälja lampor. För skogsbranschen betyder det att rätt arbetsbelysning är anpassad helt efter fordonet och arbetsuppgifterna samtidigt som man har ett jämnt ljus kring hela maskinen.

– Ett exempel är en skogsmaskin. Här försöker man få en jämn belysning runt om maskinen och lite mer just där man arbetar för tillfället, en så kallad matta med ljus. Alltför starka lampor på enskilt område får motsatt effekt och istället försämras ögats hela synområde, säger han.

I dag använder TYRI sig av ljussimulationer i 3D-teknik för att ta reda på hur mycket ljus som behövs för att på bästa sätt utrusta en maskin. På så sätt kan de säkerställa ljusbehovet och leverera en komplett och skräddarsydd ljuslösning. Det är här innovation spelar in.

Ljus framtid med innovativa lösningar

Företaget TYRI arbetar hårt på en rad olika nya och innovativa ljuslösningar. Bland annat har man börjat testa en teknik där operatören med hjälp av en fjärrkontroll ska kunna aktivera arbetsmaskinens ljus inom 100 meter för att säkert kunna gå fram till och även lämna maskinen.

Vi kallar lösningen TYRI Remote Safety Light och den kommer lanseras under kvartal ett i år. Innovationen är perfekt för skogsmaskiner men även för arbetsmaskiner inom vägarbete eller på dagskrossar runt om i landet, avslutar han.

I dag har TYRI kunder över hela världen och arbetar med stora aktörer såsom Atlas Copco, John Deere Forestry, Komatsu och Toyota. På www.tyrilights.com kan du läsa mer om innovativa ljuslösningar och hur de kan hjälpa er att bli mer ljuseffektiva i skogen.