Presenteras av Sponsrat innehåll
Agro Maskiner - New Holland
Agro Maskiner växer starkt med välkända varumärken som New Holland och Case IH

Stark utveckling för skånsk lantbruksaktör

2002 startade Ola Lindgren och Göran Skoog Agroma NordVäst i Åstorp i samarbete med Söderberg & Haak. De hade båda gedigen erfarenhet från maskinbranschen där de arbetat ända sedan 1974. Agroma NordVäst bestod av elva starka man som tillsammans byggde upp företaget från grunden.

Fokuset var på jordbruksmaskiner men 2004 tog de även in försäljning av spannmålspannor samt försäljning och reparation av transportbilar från Fiat. Lokalerna blev snabbt för små och våren 2006 flyttade företaget till sina nuvarande lokaler i Billesholm. En lokalitet på ca 4000 kvm under tak och drygt 10 000 kvm utomhusyta.

Företaget växte sig starkt och 2007 bestämde Ola och Göran sig för att köpa ut Söderberg & Haak för att stå som ensamma ägare. När även JCB:s breda utbud av lantbruks- och entreprenadmaskiner hamnade i deras portfölj var det ännu ett steg i rätt riktning. Företaget har således under nästan 15 år sakta men säkert stärkt sin position på marknaden och i dag är man ca 40-talet anställda i Billesholm.

Nya vindar på maskinmarknaden

Under våren 2015 fick de frågan om de var intresserade av att ha direkt kontakt med New Holland och Case IH när dessa arbetade på sin plan med att ”hoppa över” importörsledet för att kunna sänka priserna på både maskiner och reservdelar.

Efter diskussioner internt med hela personalen stod det klart att detta var enda vägen att gå för att kunna behålla personalstyrkan och att fortsätta expandera. I maj 2015 skickades uppsägningen in till Söderberg & Haak och ett mycket gott samarbete fick därmed se sitt slut.

Grundarna av Agro Maskiner, Ola Lindgren och Göran Skoog
Grundarna av Agro Maskiner, Ola Lindgren och Göran Skoog

Under sommaren 2015 började planerna för expansionen ta form och i nära samarbete med Årröds Traktor & Maskin påbörjades förhandlingarna med tilltänkt personal, lokaler och företag. Först ut att komma på plats var Agro Maskiner Hurva som går under namnet Case IH Center. Därefter startades Hallands Maskin i Veddige. Nu finns även Agro Maskiner Svedala, Gringelstad och Tomelilla på plats. I Tomelilla är det fd Trejon Center som nu förvandlas till en fullvärdig New Holland-anläggning. För att göra det hela komplett byttes även namnet på ursprungsbolaget till Agro Maskiner Billesholm under mars månad 2016.

Vi har talat med vd Ola Lindgren om åren som har gått, deras breda program av lantbruksmaskiner samt hur de satsar på framtiden och ytterligare expansion.

Men vad är det som gjort att man lyckats så bra? Enligt Ola är det en kombination av service och utbud av attraktiva varumärken som är det vinnande konceptet. Att man nu också kan erbjuda lägre priser på jordbruksmaskiner från leverantörerna har också spelat in, menar han:

– I och med att vi handlar direkt med New Holland och Case IH och säljer till slutkund så kan vi erbjuda ett lägre pris än tidigare. En mellanhand har helt enkelt försvunnit vilket i ett redan hårt ansatt jordbruk är mycket uppskattat, säger han.

Agro Maskiner - Case IH
Med Case IH och New Holland i spetsen har Agro Maskiner ett brett program av lantbruksmaskiner

Brett program av lantbruksmaskiner

Agro Maskiner kan tack vare deras agenturer i dag erbjuda ett brett program av jordbruksmaskiner som passar alla typer av jordbruk, stora som små. De har under senaste halvåret säkrat flera kontrakt med gedigna tillverkare vilket bådar gott för framtiden.

New Holland och Case IH är så klart favoriter som erbjuder god kvalitet i kombination med hög kapacitet. En av fjolårets nyheter från New Holland har redan blivit en succé i branschen:

– New Holland 10.90 är världens största tröska och har till och med slagit världsrekord med 100 ton i timmen. Det är den här typen av högkapacitetströskor som marknaden efterfrågar i dag, säger Ola.

Likt New Holland sticker även Case IH och JCB ut som kvalitetsmaskiner i branschen där JCB är världskända för att ligga långt fram i utvecklingen av maskiner för jordbruk och även på entreprenadsidan.

Expansion

Enligt Ola har målet länge varit att stärka sin position i övriga Skåne men också Halland och Blekinge. Och än är de inte klara. Ola avslutar med att lyfta fram deras kompetenta och kunniga personal som vill utvecklas och ta satsningen till nästa nivå.

www.agromaskiner.se och på www.caseihcenter.se kan du läsa mer om företagets utbud av jordbruksmaskiner från tillverkarna New Holland, Case IH, JCB och deras övriga varumärken. Här finner du också mer information om deras verkstads- och serviceorganisation samt kontaktuppgifter till ditt närmaste Agro Maskiner-kontor.