Presenteras av Sponsrat innehåll
Yamaha Motors - Timmervagn
En timmervagn underlättar för dig som arbetar i skogen.

Underlätta skogsarbetet med timmervagn

SkogSkogsarbete är slitsamt, speciellt när man inte har tillgång till större arbetsmaskiner. För dig som då arbetar ofta i skogen med exempelvis småskalig gallring finns det flera saker som kan underlätta arbetet, bland dem en stadig svensktillverkad timmervagn.

Att gallra och sköta om sin skog är något alla skogsägare måste göra, antingen i större eller mindre utsträckning. De som gallrar och sköter om skog i mindre utsträckning har mycket att tjäna på att använda sig av hjälpmedel som underlättar arbetet.

Thomas Lindh är marknadsansvarig på Yamaha Motor Scandinavia, en av de största aktörerna som säljer terränghjulingar. Han berättar om hur skogsägare kan underlätta sitt arbete samt hur en timmervagn kan visa sig vara en väl värd investering.

Slitsamt arbete utan rätt redskap

Det finns idag över 350 000 skogsägare i Sverige, som alla har behov av sköta om sin skog. Thomas berättar att många sliter mycket i onödan för att ta hand om bland annat vindfällen och småskalig gallring i skogen, ett slitage som kan betyda hälsoproblem längre fram i livet.

– Med rätt hjälpmedel blir det mycket lättare att sköta sin skog där en timmervagn speciellt avsedd för terränghjuling ofta kan spela stor roll för många skogsägare, säger Thomas.

Timmervagnar till terränghjulingar finns i många olika utföranden och kvaliteten varierar kraftigt mellan olika fabrikat. Undermåligt svetsarbete, dålig kvalitet på stål och dåligt genomtänkta lösningar är vanligt förekommande. Målet när man utformar en timmervagn är enligt Thomas att allt från lastfunktioner, justerbarhet och säkerhet är mycket viktigt. Även av/påkoppling och inte minst underhåll ska vara enkelt att utföra.

Funktionell storsäljare

Yamaha Motor Scandinavia har sedan slutet av 80-talet samarbetat med LEJA produkter från Sunne.

– Vi har under alla dessa år samlat på oss en enorm erfarenhet och utvecklat timmervagnar tillsammans med LEJA. Bland annat säljer vi en timmervagn som heter LEJA Pro. Den är tillverkad i Sverige och är förmodligen marknadens mest genomtänkta konstruktion, säger Thomas och berättar mer:

– Leja Pro är vår storsäljare av timmervagnarna. Tack vare att de smarta lösningarna för lastning och lossning, ett brett justerspann och stabil konstruktion är den outstanding för de småskaliga arbetsuppgifterna. Den är även galvaniserad för att få maximalt slitstyrka. Vilket gör den motståndskraftig mot det nordiska klimatet, med allt vad det innebär. Och med en rad olika tillbehör underlättas arbetet ytterligare.

Tillbehör är som Thomas nämnde en viktig del i LEJA Pros framgång. Bland tillbehören finns, lastkran, fångstarm, laststödben, höj/sänkbart stödben. Till och med insatsflak i plåt eller trä finns tillgängligt.

Kan upplevas på SkogsElmia

För den som är intresserad av Yamahas terränghjulingar och tillbehörsprogram kan man besöka dem på SkogsElmia i monter 710 mellan 4-6 juni 2015. Här kommer de visa upp hela deras fyrhjulingssortiment samt andra tillbehör, bland annat timmervagnen Leja Pro.

– Vi ser fram emot årets Skogs Elmia. Det är den bästa skogsmässan och vi möter mängder av intresserade och kunniga besökare. Vi har mycket intressant att visa upp, avslutar Thomas.

Experience Yamaha har man samlat all information om olika typer av skogsbruksprodukter. Här kan du läsa mer om Leja Pro och även få en inblick i företagets utbud av olika arbetsmaskiner.